Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde hedef yeşil dönüşüm

Güney Marmara Bölgesi Yeşil Hidrojen Projesi Üniversitelerle Güçleniyor

Avrupa Birliği’nin desteklediği Ufuk Avrupa Programı çerçevesinde yürütülen proje, Güney Marmara bölgesinde entegre bir yeşil hidrojen ekonomisi oluşturmayı amaçlıyor. Projenin 15 ortağı arasında Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Enerjisa Üretim, KALE, ŞİŞECAM, Eti Maden, TÜBİTAK MAM, Linde Gaz A.Ş., Muhammed VI Politeknik Üniversitesi, Bologna Üniversitesi, HPAS, TENMAK ve Software GmbH gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlar yer alıyor.

Üniversiteler Yeşil Dönüşümde İtici Güç

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretimin küresel iklim hedeflerine ulaşmadaki stratejik rolüne vurgu yaparak üniversitelerin yeşil dönüşümde önemli bir rol üstlendiğini belirtiyor. Özvar, üniversitelerin sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü teşvik etmek için çaba harcayarak nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Ayrıca, yeşil ekonomiye uzman yetiştirmek amacıyla ilgili alanlarda çeşitli programlar açmayı planladıklarını ifade ediyor.

Karbon Nötr Bölge Olma Yolunda

Proje kapsamında Balıkesir’de kurulacak olan Sodyum Bor Hidrür Tesisi, Türkiye’nin bor rezervlerini hidrojen depolama teknolojilerinde kullanmayı hedefliyor. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye’nin yanı sıra Akdeniz ülkelerine de model oluşturulması hedefleniyor. Projenin temel amacı, Güney Marmara bölgesini Türkiye’nin ilk karbon nötr bölgesi haline getirerek 2053 net sıfır emisyon hedefini desteklemek ve sürdürülebilir uygulamalara öncülük etmek.

Proje kapsamında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge Test ve Eğitim Merkezi kurulması planlanıyor. Üniversitenin Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Alkan, merkezin temiz enerji ve denizcilik alanlarında hayati bir yatırım olacağını belirtiyor. Merkezde yeşil hidrojen ve deniz üstü rüzgâr enerjisi gibi konularda uygulamalı eğitimler, Ar-Ge testleri ve yeni iş kolları için çalışmalar yürütülecek.

Related Posts

AGS GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA EKRANI || AGS sınav yerleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? AGS sınavı soru dağılımı nasıl, kaç dk sürecek?

AGS giriş belgesi, ÖSYM tarafından düzenlenecek oturuma katılacak adayların gündeminde yer alıyor. MEB Akademi Giriş Sınavı bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek. Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü de MEB-AGS sonuçları doğrultusunda yapılacak. 2 oturumda gerçekleştirilecek sınavda 80 soru yer alacak. MEB-AGS puanları, sonuçların açıklanmasından itibaren, bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli olacak. AGS giriş belgesi üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı yer alacak. Peki AGS sınav yerleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? AGS sınavı saat kaçta, kaç dk sürecek? İşte MEB AGS sınav giriş belgesi ÖSYM indirme ekranı bilgisi…

İstanbul’da toplu taşımaya zam gelecek mi, akbil ücretleri artacak mı? UKOME toplantısından karar!

İstanbul’da milyonlarca vatandaşın günlük hayatını doğrudan etkileyen toplu taşıma ücretlerine zam konusu, bir kez daha gündemin zirvesine yerleşti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), artan akaryakıt maliyetleri ve işletme giderlerini gerekçe göstererek toplu taşıma ücretlerine yüzde 21,29 oranında zam teklif etti. 26 Haziran 2025 tarihli Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında zam teklifi ile ilgili oylama yapıldı Peki, İstanbul’da toplu taşımaya zam gelecek mi? Akbil ücretleri artacak mı?

YKS SIRALAMA HESAPLAMA 2025 ROBOTU ÖSYM NET SAYISI ÖĞRENME | 2025 YKS TYT, AYT, YDT sıralaması nasıl hesaplanır? ÖSYM YKS’de kaç yanlış bir doğruyu götürür? İşte YKS puan hesaplama formülü!

YKS 2025 sıralama hesaplama motoru, 21-22 Haziran tarihlerinde yapılan söz konusu sınavın ardından gündeme geldi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi 21 Haziran Cumartesi günü, İkinci oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile üçüncü ve son oturum Yabancı Dil Testi (YDT) ise 22 Haziran Pazar günü gerçekleşti. Bu yıl 1 milyon 721 bin 60 adayın başvurduğu AYT’de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi’nde 40 soru, Sosyal Bilimler-2 Testi’nde 40 soru, Matematik Testi’nde 40 soru, Fen Bilimleri Testi’nde 40 soru soruldu ve 180 dakika süre verildi. Son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 5 dilde yapıldı ve her birinden toplam 80 soru yer aldı. ÖSYM tarafından erişime açılacak olan YKS TYT, AYT, YDT soru kitapçığı ve cevap anahtarı üzerinden netlerini hesaplayan adaylar, 22 Temmuz’da açıklanacak sonuçları bekleyecek. Bu nedenle, TYT ve AYT net ve puan hesap

Seferberlik nedir, ne demek? Seferberlik nasıl ilan edilir?

Seferberlik, bir ülkenin ve milletin, başta askeri güç olmak üzere, devletin tüm güç ve kaynaklarının savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin faaliyetlerdir. Bu faaliyetler, barış durumundan savaş veya savaşı gerektirebilecek gerginlik ve buhran dönemlerine süratle ve etkin bir şekilde geçişi sağlamayı amaçlar. Seferberlik, sadece askeri personeli değil, aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarını, özel sektördeki işletmeleri, insan gücünü, araçları ve her türlü mal ve hizmeti kapsar. Peki, seferberlik nasıl ilan edilir? İşte, o ayrıntılar

Adıyaman ve Hatay’da çocuklar ve gençler “Ortaklaşa” desteğiyle sahnede

Adıyaman ve Hatay’da çocuklar ve gençler “Ortaklaşa” desteğiyle sahnede

Caner Cindoruk’un yeni dizisi belli oldu; Bereketoğlu Ömer geliyor

Caner Cindoruk’un yeni dizisi belli oldu; Bereketoğlu Ömer geliyor