Tarım, gıda ve içecek sektöründen ilk çeyrek ihracatı

Türkiye Gıda ve İçecek Sektörü Nisan Ayı Dış Ticaret Verilerini Açıkladı

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından sağlanan Dış Ticaret Verileri’ni temel alarak hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli, nisan ayı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Ocak-nisan döneminde Türkiye’nin tarım, gıda ve içecek ihracatı geçen yıla kıyasla yüzde 0,53 artarak 9,22 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 24,1 artarak 8,15 milyar dolara yükseldi.

Söz konusu dönemde sektör, 1,06 milyar dolar dış ticaret fazlası verirken, birim ihracat değeri ise ton başına 1289 dolar olarak gerçekleşti.

Nisan ayı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,03 artarak 2,11 milyar dolara çıktı.

En Çok İhraç Edilen ve İthal Edilen Sektörler

Ocak-nisan döneminde en fazla ihracatı 1 milyar 83 milyon dolarla şeker ve şekerli mamuller sektörü gerçekleştirirken, bu sektörü sert kabuklu meyveler, yaş meyve, bitkisel yağ ve balıkçılık ve su ürünleri sektörleri takip etti.

İthalatta ise başı, yaklaşık 2 milyar dolarla hayvan yemi çekerken, bitkisel yağ, kakao ve çikolata, canlı hayvan ticareti ve un sektörü en çok ithal edilen sektörler arasında yer aldı.

En çok ihraç edilen ürün olan fındık içi yüzde 10,83 artışla 516,2 milyon dolarlık ihracatla öne çıkarken, ayçiçeği yağı rafine ihracatı ve buğday unu da dikkat çeken diğer ürünler arasında bulunuyor.

En fazla ithal edilen ürünler ise 691,5 milyon dolarla soya fasulyesi, 616,4 milyon dolarla sığır ve 591,8 milyon dolarla kakao olarak sıralandı.

En Çok İhraç Yapılan Ülkeler

Türkiye’nin tarım, gıda ve içecek sektöründen en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında birinci sırada 1 milyar 47 milyon dolarla Irak bulunurken, Irak’ı Almanya ve ABD takip etti. En çok ithalat yapılan ülke ise 1 milyar dolarla Rusya olarak belirlendi.

Related Posts

Gıda sektöründe konkordato krizi: Furyaya bir Türk devi daha katıldı

Türkiye’nin köklü et ve gıda firmalarından Seret Et, 38 yıl sonra konkordato başvurusunda bulundu. Mahkeme başvuruyu kabul ederek 1 yıllık süre tanırken, Yusuf Et, Gülhanlar Güven Gıda ve Çiloğlu Gıda ile devam eden konkordato zinciri sektördeki krizi derinleştiriyor.

Dolar ve eurosu olan sevinecek

Döviz kuru dalgalı bir seyirde ilerlerken haftayı yüksek kapattı. Euro da dolar da arttı. Dolar TL karşısında istikrarlı bir rotada ilerlerken, euroda daha dalgalı bir seyir hakim oldu. 47 TL ile rekor kırın euro bu hafta boyunca ara ara 47 TL’nin …

Sınır Kapılarında Dezenfekte Ücreti Kaldırıldı

Türkiye ve Bulgaristan, 15 Temmuz-15 Eylül 2025 tarihleri arasında dezenfekte ücretini kaldırdı.

Amasya’da Turizm Rakamları Açıklandı

Amasya’da 2023’ün ilk 6 ayında 120 bin konaklama, 233 bin müze ziyareti gerçekleşti.

Adıyaman’da 2025 Bal Fiyatları Açıklandı

Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği, 2025 yılı için bal fiyatlarını belirledi ve zorlukları vurguladı.

Malatya-Tacikistan İhracatında Düşüş

MTSO, Tacikistan’a ihracatta %70’lik düşüş yaşandığını ve Büyükelçi’den destek beklediklerini açıkladı.