Brecht’in Türkiye serüveni: Muhalif tiyatronun sessiz kalan sesi

Bertolt Brecht: Tiyatronun Öncüsü

Bertolt Brecht, 1998 yılında Almanya’nın Ausburg şehrinde doğdu. Edebiyata olan ilgisi, lise yıllarında şiirle başladı. Birinci Dünya Savaşı’nın patlak verdiği yıllarda liseden mezun olan Brecht, sanat alanında Caspar Neher ile tanışarak ortak projelere imza attı. İlk tiyatro oyunu Yaz Senfonisi ve ardından Baalı yazdı. Toplumcu düşüncelere yöneldi, oyunlarında savaş karşıtı bir tavır sergiledi. Gecede Davul Sesleri ve Kentlerin Ormanında adlı oyunlarını kaleme aldı ve kitap haline getirdi. Baal Berlin’de, Adam Adamdır Darmstadt’da sahnelendi. Tek perdelik oyunu olan Düğün ise Frankfurtt’ta ilk kez izleyici karşısına çıktı. İktisat ve Marksizm üzerine çalışmalar yapmaya başladı. Geleneksel tiyatro gösterim biçimlerini yetersiz buldu ve yeni anlatım teknikleri arayışına girdi. Epik tiyatro kuramı üzerine çalışmalar yapmaya başladı. Sahne müzikleri bestecisi olan Kurt Weill ile tanışarak birlikte Mahagonny Kentinin Yükselişi ve Düşüşü adlı operayı Leipzing’de sahnelerdiler. Ardından Üç Kuruşluk Opera, Mezbahaların Kutsal Johannası ve Hanns Eisler’in katkılarıyla Gorki’nin Ana adlı romanını oyunlaştırdı. Ana adlı oyunları Almanya’nın çeşitli şehirlerinde sahnelendi.

1930’lara gelindiğinde Brecht, tüm Avrupa’da tiyatro alanında yazar, yönetmen ve kuramcı olarak tanınmaktaydı. Ancak, 1933 yılında Hitler iktidara gelerek Brecht’in çalışmalarını yasakladı ve Alman vatandaşlığından çıkardı. Brecht, Danimarka’ya göç etti. Daha sonra antifaşist ve antiemperyalist mesajlar içeren oyunlar kaleme almaya başladı. Uluslararası sanatçı toplantılarına katılarak kendi tiyatro anlayışını anlattı. Brecht, epik diyalektik tiyatro kuramını geliştirdi ve tiyatroya toplumcu bir işlev yükledi.

Brecht’in oyunları arasında yer alan Üçüncü Reich’ın Korku ve Sefaleti, Yuvarlak Kafalılar Sivri Kafalılar, Carrar Ana’nın Silahları, Galilei’nin Yaşamı, Sezuan’ın İyi İnsanı, Arturi Ui’nin Yükselişi ve Cesaret Ana ve Çocukları, tiyatro dünyasında büyük ilgi görmüştür. 1945 yılında savaşın sona ermesiyle Brecht, Almanya’ya döndü ve Berlin’de Doğu Berlin’de Berliner Ensemble adlı topluluğu kurarak birçok oyun sahneledi. 1956 yılında hayatını kaybeden Brecht’in oyunları bugün hala Avrupa ve Amerika’da sahnelenmektedir.

Brecht’in oyunları, toplumsal içerikleri ve modern anlatım teknikleriyle dikkat çekmektedir. Bugün, toplumcu bir tiyatro için tiyatrolarda Brecht’in eserlerine yeniden yer verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Related Posts

Ertuğrul Özkök: Günün olayı; benim gibi İzmirliyi yoldan çıkaran Karadenizli kız

O iki cümle, en muhafazakârımızı bile hem baştan hem yoldan çıkarıp hem de sevap işlemiş gibi hissettirir…

LGS TABAN PUANLAR, KONTENJANLARI 2025 VE YÜZDELİK DİLİMLER E-DEVLET: MEB lise taban puanları ve başarı sıralamaları nasıl nereden öğrenilir, LGS kaç puanla hangi okula girilir? Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Meslek Lisesi bilgisi!

LGS lise taban puanları, kontenjanlar, yüzdelik dilimler başarı sıralamaları, MEB.gov.tr e-Okul ile takip ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığınca 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen LGS kapsamındaki LGS tercihleri, 14 Temmuz-24 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, LGS kapsamındaki merkezi sınavla öğrenci alacak okulların bu yılki kontenjanları ile geçen seneki yüzdelik dilimleri, e-Okul sistemi üzerinden açıklandı. e-Okul üzerinden, kontenjan tabloları ile 2024’te bu okullara sınavla yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimler görülüyor. Lise tercihlerine ışık tutacak olan Anadolu liselerinde 63 bin 730, fen liselerinde 39 bin 420, Anadolu imam hatip liselerinde 44 bin 94, sosyal bilimler liselerinde 9 bin 360, Anadolu mesleki ve teknik liseleri için 44 bin 801 kontenjan yer alıyor. Peki, MEB LGS lise kontenjanlar, taban puanları 2025, yüzdelik dilimler, başarı sıralamaları nasıl nereden öğrenilir? İşte, LGS lise kontenjanları

Prof. Dr. Nurullah Okumuş kimdir, kaç yaşında, nereli? Yeni Sağlık Bakan Yardımcısı Nurullah Okumuş’un biyografisi ve hayatı!

Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararına göre Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Sağlık Bakan Yardımcılığı görevine getirildi. Atama kararı sonrası, Prof. Dr. Nurullah Okumuş’un hayatı ve biyografisi gündeme geldi. 121’i uluslararası, 33’ü ise ulusal hakemli dergilerde olmak üzere alanında 150’nin üzerinde bilimsel makalesi yayınlanan Okumuş’un kendi alanında çok sayıda eğitici sertifikası bulunuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Hacettepe Üniversitesi’nden mezun oldu. Peki, Prof. Dr. Nurullah Okumuş kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Yeni Sağlık Bakan Yardımcısı Nurullah Okumuş’un biyografisi ve hayatı hakkında bilgiler.

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Milli Eğitim Bakanı Tekin yanıtladı: 4 yıllık zorunlu lise eğitimi 2 yıla düşecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Tekin yanıtladı: 4 yıllık zorunlu lise eğitimi 2 yıla düşecek mi?

AGS GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA EKRANI || AGS sınav yerleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? AGS sınavı soru dağılımı nasıl, kaç dk sürecek?

AGS giriş belgesi, ÖSYM tarafından düzenlenecek oturuma katılacak adayların gündeminde yer alıyor. MEB Akademi Giriş Sınavı bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek. Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü de MEB-AGS sonuçları doğrultusunda yapılacak. 2 oturumda gerçekleştirilecek sınavda 80 soru yer alacak. MEB-AGS puanları, sonuçların açıklanmasından itibaren, bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli olacak. AGS giriş belgesi üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı yer alacak. Peki AGS sınav yerleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? AGS sınavı saat kaçta, kaç dk sürecek? İşte MEB AGS sınav giriş belgesi ÖSYM indirme ekranı bilgisi…