AB, Suriye Konferansı’nda Yeni Dönemi Tartışacak

Avrupa Birliği, “Yeni Suriye” Konusunda İlk Sınavını Veriyor

Avrupa Birliği (AB), Suriye’nin geleceğinde belirgin bir rol üstlenmek isteyerek bugün “yeni Suriye” konusunda ilk adımını atıyor. Brüksel’de yıllık olarak düzenlenen Suriye konferansının dokuzuncusu, bugün gerçekleşiyor.

Konferansın başlığı, “Suriye’nin Yanında Durmak: Başarılı Bir Geçiş için İhtiyaçları Karşılamak” olarak belirlendi ve önceki sekiz konferansın aksine Suriye’ye yardım amacının ötesine geçerek, ülkeye doğrudan yardım sağlama hedefi taşıyor.

AB’nin Suriye’ye yaptırım uygulamasına neden olan Esad rejimi artık devrilmiş durumda. Bu sebeple, dokuzuncu konferans, daha önceki konferanslardan farklı olarak, Esad sonrası Suriye’de gerçekleştirilen ilk toplantı olma özelliği taşıyor.

AB, Şam’a daha önce katılım daveti göndermediği sekiz konferansta ise bu kez Suriye’yi resmen temsil edecek. Suriye adına Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani’nin katılması bekleniyor ve bu durum, ülkenin uluslararası meşruiyetinin sağlanması açısından önemli bir adım olarak görülüyor.

Konferansın amacı, Suriye’nin savaş sonrası döneme girdiğine dair ilk önemli işaretleri sunmak ve ülkenin toparlanması için uluslararası destek sağlamak. Toplantıda, Suriye’deki kırılganlıklar, geçiş sürecinin ilk adımları, ekonomik ve sosyal iyileşme ihtiyaçları, insani yardım ve uluslararası desteğin ele alınması planlanıyor.

Kallas: ‘Hiçbir çabadan kaçınmamalıyız’

Bu yılki konferansın başkanlığını üstlenecek olan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Suriye halkının yanında olduklarını vurgulayarak, “Tüm Suriyelilere ülkelerini kendi özlemleri doğrultusunda yeniden inşa etme şansı verecek kapsayıcı bir geçiş sürecine yardımcı olmak için hiçbir çabadan kaçınmamalıyız” şeklinde konuştu.

Katılımcılar arasında sadece AB ülkeleri değil, ABD, Birleşmiş Milletler ve bölge ülkelerinin de yer alacağı toplantıya kırktan fazla ülke ve uluslararası kurumun katılması bekleniyor.

Türkiye yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor

Konferansa Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz’ın temsil edeceği ve Türkiye’nin mesajlarını üç ana başlık altında ileteceği belirtiliyor. Türkiye, AB’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımların Başar Esad döneminde devreye sokulmasını eleştirerek, bu yaptırımların derhal kaldırılmasını istiyor.

Türkiye’nin konferansta, ülkenin yeniden inşasının gerekliliği ve Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerinin teşvik edilmesi için kapsamlı mali desteğe ihtiyaç duyulduğu mesajı da öne çıkacak.

AB, Esad rejiminin devrilmesi sonrasında Suriye politikasını gözden geçirerek yaptırımların bazılarını gevşetmeye başladı ancak ülkenin beklentilerini karşılamadığı takdirde yaptırımların tekrar artırılabileceğini belirtiyor.

Geçen yıl toplanan 7.5 milyar Euro’nun üzerinde yardım yapıldığı konferansta, AB’nin bu yıl daha yüksek bir destek beklediği ifade ediliyor. Toplanacak fonların, Suriye’nin toparlanmasını desteklemek ve ülkeyi yeniden inşa etme sürecine katkıda bulunmak için kullanılması planlanıyor.

Related Posts

Deprem tahmininde bulunan astrolog gözaltına alındı

Myanmar’da 21 Nisan’da büyük bir deprem olacağı tahmininde bulunan TikTok fenomeni astrolog, 22 Nisan’da gözaltına alındı.

Kiev Belediye Başkanı: Barış için topraklarımızdan vazgeçmek zorunda kalabiliriz

Rusya’nın saldırısından saatler sonra İngiliz basınına konuşan Kiev Belediye Başkanı Kliçko, olası bir barış anlaşması için geçici olarak bazı topraklarından vazgeçmek durumunda kalabileceklerini söyledi.

Antalya’da kaybolan 13 yaşındaki Sefa’nın cansız bedeni bulundu

Antalya’nın Serik ilçesinde 2 gün önce okul çıkışı kaybolan 13 yaşındaki çocuktan 2 gündür haber alınamıyordu. Düştüğü sulama kanalında kaybolan çocuğun cesedi bulundu.

Murat Ongun’un avukatlarına tutuklama talebi

İBB’ye yönelik “yolsuzluk” soruşturması kapsamında tutuklanan Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un avukatları tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Depremde cep telefonları neden kesildi? Bakan Uraloğlu: “Aramalarda 7 katı artış yaşandı”

Silivri’de meydana gelen depremin hemen ardından iletişim hatlarında sıkıntı yaşandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bugün Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone yöneticileriyle bir araya geldi. Uraloğlu, depremin ardından sesli görüşmelerde 7 kat artış yaşandığını, sıkıntının bu yüzden yaşandığını anlattı. Uraloğlu, “Benzer sıkıntıları yaşamamak için neler yapmamız gerektiğini masaya yatırdık.” dedi.

Fransa’da okul saldırısı: 1 kişi hayatını kaybetti

Fransa’nın Nantes şehrinde bir lise öğrencisi okula bıçaklı saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.