Alibaba, hibrit yapay zeka modeli ailesi Qwen3 yarışa dahil oldu

Alibaba’nın Yeni Hibrit Yapay Zeka Modeli Qwen3 Tanıtıldı




Çin’in teknoloji devi Alibaba, yapay zeka alanında ses getiren yeni modeli Qwen3’ü duyurdu. Şirketin “hibrit” yapısıyla öne çıkan bu yeni yapay zeka ailesi, hem Amerika merkezli dev rakipler OpenAI ve Google’ın modelleriyle yarışıyor hem de açık kaynak yaklaşımıyla dikkat çekiyor.

Devlere karşı güçlü performans

Qwen3 ailesi, 235 milyardan 600 milyon parametre sayısına kadar değişen çeşitli modellerden oluşuyor. Parametre sayısı, bir yapay zeka modelinin problem çözme yeteneğini etkileyen önemli bir ölçüttür. Alibaba’ya göre, en büyük modellerinden biri olan Qwen-3-235B-A22B, OpenAI’ın o3-mini ve Google’ın Gemini 2.5 Pro modellerini bazı karşılaştırmalarda geride bırakıyor. Qwen3 modelleri, OpenAI’nin o3 ve o4-mini gibi en üst düzey yeni modellere üstün gelmiyor, ancak yine de güçlü bir performans sergiliyorlar.

Ancak en güçlü model henüz kamuya açık değil. Bunun yerine, Qwen3-32B gibi daha küçük ancak yine de etkileyici performans gösteren modeller Hugging Face ve GitHub üzerinden indirilebilir durumda. Qwen3 modellerine ayrıca Fireworks AI ve Hyperbolic gibi bulut servis sağlayıcıları aracılığıyla da erişilebilmektedir.

Hibrit yaklaşım benimseniyor




Qwen3 modellerinin en dikkat çekici özelliklerinden biri olan “hibrit” yapısı, modelin karmaşık sorunlara karşı düşünme süreci uygulamasını ve basit sorulara hızlı cevap vermesini sağlar; yani model, gerektiğinde düşünür. Kullanıcılar, modelin ne kadar “düşüneceğine” karar verebilir. Alibaba mühendisleri bu esnekliği “düşünme bütçesinin kontrolü” olarak adlandırıyor. Bu tür çözümleri yakın zamanda görmeye başladık.

Ayrıca, bazı Qwen3 modelleri, “uzmanlar karışımı” (Mixture of Experts – MoE) mimarisiyle çalışıyor. Bu yöntem, işlemleri alt görevlere ayırarak uzman alt modellere dağıtır, böylece karar alma süreci tek bir merkeze bağlı kalmadan daha verimli ilerler.

119 dil ve 36 trilyon token

Alibaba, Qwen3’ün 119 dilde destek sağladığını ve yaklaşık 36 trilyon token (Tokenler, bir modelin işlediği ham veri parçacıklarıdır; 1 milyon token yaklaşık 750.000 kelimeye eşdeğerdir) ile eğitildiğini belirtiyor. Eğitim verileri arasında ders kitapları, soru-cevap çiftleri, yazılım kodları ve yapay zeka tarafından üretilmiş veri kümeleri bulunmaktadır. Bu geniş veri havuzu sayesinde Qwen3, yalnızca genel bilgi sorularında değil, matematik ve yazılım testlerinde de güçlü performans sergilemektedir. Örneğin, LiveCodeBench gibi yazılım karşılaştırmalarında OpenAI’ın o1 modelini geride bırakmayı başarmaktadır. Alibaba, Qwen3’ün araç çağırma yeteneğinin yanı sıra talimatları takip etme ve belirli veri formatlarını kopyalama konusunda da “üstün” olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Dünyanın kalp atışları yeni bir okyanus doğuracak: Bir kıta ikiye ayrılacak

Bilim insanları, Afrika kıtasının kalbinde süregelen derin jeolojik değişimlerin bir noktada ‘kıtasal ayrılığa’ sebep olabileceğini ortaya koydu. Bu ayrışma, dünyaya yeni bir okyanus da kazandıracak…

USB katili olarak duyurulan FireWire için yolun sonu gözüktü

1999 yılında piyasaya sürülen ve USB’den daha hızlıydı olduğu için ‘USB katili’ olarak lanse edilen FireWire için yolun sonu gözüktü.

Araştırma sonucu ortaya çıktı: Bu renkteki araçlar daha hızlı değer kaybediyor

ABD merkezli iSeeCars’ın gerçekleştirdiği son araştırma, ikinci el otomobillerde aracın rengiyle satış fiyatı arasındaki güçlü ilişkiyi gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, araçların teknik donanım seviyesi kadar renk tercihleri de, ikinci eldeki değerlerini büyük ölçüde etkiliyor.

Yapay zeka ile oyun geliştirmenin 3 sırrı!

Yapay zeka (AI), oyun geliştirme süreçlerini kökten değiştiriyor ve bilimsel araştırmalar bu dönüşümün temel taşlarını oluşturdu. Geleneksel yöntemlerin ötesine geçen yapay zeka teknolojileri, oyun endüstrisinde daha hızlı, yaratıcı ve …

KKKA aşısında sona doğru: İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, yakın zamanda insan üzerinde faz çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Koronavirüs aşısı olan Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yapılacak birkaç deneyin ardından her şeyin yolunda gitmesi halinde bu yılın sonunda insan faz çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.

Güneş’in saklı yüzü ilk kez görüntülendi: 64 milyon kilometreden gelen mesaj bilim adamlarını da şaşırttı

Güneş’in görülmeyen yüzü ortaya çıktı. Avrupa Uzay Ajansı, Güneş’in güney kutbuna ait ilk görüntülerini paylaştı. Büyüleyici görüntüler bilim adamlarını da şaşkına çevirdi.