Aort anevrizması ile aort diseksiyonu aynı değil! Prof. Uğurlucan hayat kurtaran farkları açıkladı

Aort Anevrizması ve Aort Diseksiyonu: Hayati Farklar

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in aort diseksiyonu geçirmesi, kalp ve damar hastalıklarının ciddiyetini vurguluyor.

“YANLIŞ YORUM ZAMAN KAYBETTİRİR…”

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Uğurlucan, aort anevrizması ile aort diseksiyonunun aynı hastalık olmadığını açıklıyor. Yanlış anlayışın hayati sonuçlara sebep olabileceğini belirtiyor.

AORT ANEVRİZMASI NEDİR?

Aort anevrizması, aort damarının genişlemesi ile ortaya çıkar. Genellikle belirti vermez ve yavaş ilerler. Tedavi cerrahi müdahale veya stent uygulamasıyla yapılabilir. Ancak anevrizma yırtıldığında ölümcül olabilir.

AORT DİSEKSİYONU: DAKİKALARLA YARIŞILAN SESSİZ KATİL

Aort diseksiyonu ise ani ve hızlı bir şekilde ilerler. Yüksek tansiyon hastalığı riskini artırır. Şiddetli ağrılarla kendini gösterir ve acil cerrahi müdahale gerektirir. Geç kalınması durumunda ölüm riski vardır.

KİMLER RİSK ALTINDA?

  • 60 yaş üzerindekiler
  • Yüksek tansiyon hastaları
  • Ailede damar hastalığı öyküsü olanlar
  • Sigara kullanıcıları
  • Kolesterol yüksekliği ve damar sertliği olanlar
  • Bağ doku hastalıkları olanlar

AORT ANEVRİZMASI İLE AORT DİSEKSİYONU KARŞILAŞTIRMASI

Aort anevrizması yavaş ilerlerken, aort diseksiyonu ani bir şekilde başlar. Her ikisi de ciddi sonuçlara neden olabilir, ancak tedavi ve müdahale süreci farklılık gösterir.

PROF. DR. MURAT UĞURLUCAN: AĞRIYI HAFİFE ALMAYIN

Uğurlucan, ağrıya dikkat çekerek, erken teşhisin ve tedavinin hayati önemini vurguluyor. Acil durumların zamanında müdahale edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Related Posts

Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuz çekirdeğinin bir çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Ayıklanarak çöpe atılan çekirdeklerin meğer çok faydası bulunuyormuş.

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Mounjaro: Etkisi de büyük bedeli de! Süper iğne mi, pahalı rüya mı?

2022’de Amerian İlaç ve Gıda Dairesi onayı alan (FDA) tirzepatid, tıp literatüründe “ikili hormon mimeti” olarak anılıyor. Ama kullanıcılar ona tek bir ad veriyor: süper iğne. Haftada bir kez karnına yapılan bu enjeksiyon, sadece mideyi değil, zihni de susturuyor. Yemek düşüncesi buharlaşıyor. Açlık değil, arzu bastırılıyor.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.