Diş macununa benzeyen esnek batarya geliştirildi

Linköping Üniversitesi’nden Yumuşak, Diş Macunu Benzeri Yenilikçi Batarya Geliştirildi

Linköping Üniversitesi’nde bu yenilikçi bataryayı geliştiren ekip, elektronik cihazları dönüştürebilecek yumuşak, diş macunu benzeri bir bataryanın yaratıldığını duyurdu.

Potansiyel uygulamalar arasında tıbbi cihazlar, giyilebilir teknolojiler ve yenilikçi robotlar bulunuyor. Linköping Üniversitesi’nden yardımcı doçent Aiman Rahmanudin, malzemenin dokusunun diş macununa benzeyen bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor. Üç boyutlu yazıcılarla istenen şekilde tasarlanabilen bu batarya, yeni teknolojik gelişmelere zemin hazırlıyor.

Independent Türkçe’nin haberine göre, bataryada kağıt üretiminden elde edilen sürdürülebilir bir yan ürün olan ligninden yapılmış elektrotlar kullanılması, çevre dostu bir alternatif sunuyor ve geleneksel lityum bazlı teknolojilere alternatif oluşturuyor.

‘Çevre Dostu Bir Alternatif Oluşturuldu’ – Lignin ve Konjuge Polimerlerle Yenilikçi Yaklaşım

Eski zamanlarda, esnek bataryalar için nadir malzemelere bel bağlanıyordu. Organik Elektronik Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırmacı olan Mohsen Mohammadi, bataryadaki malzemelerin konjuge polimerler ve lignin gibi bol miktarda bulunduğunu ifade ediyor. Lignin gibi yan ürünlerin yenilikçi bataryalarda değerlendirilmesi, daha sürdürülebilir bir yaklaşımı hayata geçiriyor.

Ekip, geliştirdikleri prototipin orijinal boyutunun iki katına kadar esneyebildiğini ve en az 500 kez şarj edilebildiğini gösterdi. Ancak, yardımcı Doçent Rahmanudin’e göre, bataryanın performansının iyileştirilmesi gerekiyor ve yeni kimyasal bileşiklerle voltajın arttırılması hedefleniyor.

Yapılan araştırma, Science Advances dergisinde “Make it flow from solid to liquid: Redox-active electrofluid for intrinsically stretchable batteries” başlığı altında ayrıntılı bir şekilde yayınlandı.

Related Posts

Dünyanın kalp atışları yeni bir okyanus doğuracak: Bir kıta ikiye ayrılacak

Bilim insanları, Afrika kıtasının kalbinde süregelen derin jeolojik değişimlerin bir noktada ‘kıtasal ayrılığa’ sebep olabileceğini ortaya koydu. Bu ayrışma, dünyaya yeni bir okyanus da kazandıracak…

USB katili olarak duyurulan FireWire için yolun sonu gözüktü

1999 yılında piyasaya sürülen ve USB’den daha hızlıydı olduğu için ‘USB katili’ olarak lanse edilen FireWire için yolun sonu gözüktü.

Araştırma sonucu ortaya çıktı: Bu renkteki araçlar daha hızlı değer kaybediyor

ABD merkezli iSeeCars’ın gerçekleştirdiği son araştırma, ikinci el otomobillerde aracın rengiyle satış fiyatı arasındaki güçlü ilişkiyi gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, araçların teknik donanım seviyesi kadar renk tercihleri de, ikinci eldeki değerlerini büyük ölçüde etkiliyor.

Yapay zeka ile oyun geliştirmenin 3 sırrı!

Yapay zeka (AI), oyun geliştirme süreçlerini kökten değiştiriyor ve bilimsel araştırmalar bu dönüşümün temel taşlarını oluşturdu. Geleneksel yöntemlerin ötesine geçen yapay zeka teknolojileri, oyun endüstrisinde daha hızlı, yaratıcı ve …

KKKA aşısında sona doğru: İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, yakın zamanda insan üzerinde faz çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Koronavirüs aşısı olan Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yapılacak birkaç deneyin ardından her şeyin yolunda gitmesi halinde bu yılın sonunda insan faz çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.

Güneş’in saklı yüzü ilk kez görüntülendi: 64 milyon kilometreden gelen mesaj bilim adamlarını da şaşırttı

Güneş’in görülmeyen yüzü ortaya çıktı. Avrupa Uzay Ajansı, Güneş’in güney kutbuna ait ilk görüntülerini paylaştı. Büyüleyici görüntüler bilim adamlarını da şaşkına çevirdi.