Kabus geri mi geliyor? Balıkçılar müsilaj nedeniyle ağları topladı!

Küresel ısınma ve kirlilik nedeniyle ortaya çıkan müsilaj bir dönem ülkenin gündemine otururken hafızalarda kabus olarak kaldı.

Uzunca süre Marmara Denizi’nin üstünü kapatan müsilaj aylarca kalmış, temizliği için adeta seferberlik ilan edilmişti. Müsilajla mücadele programları dahi oluşturulmuştu.

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya’nın açıkladığına göre kabus yeniden görüldü.

Özkaya, müsilajın özellikle Marmara Bölgesi’nde balıkçıların avcılık yapmasını engellediğini belirterek, “Bu sezon müsilajdan dolayı Marmara’da balıkçılarımız sezonu erken kapattı. Hamsinin yeterli büyüklüğe ulaşamamasından dolayı Karadeniz Bölgesi’nde de ağlar erken çekildi.” dedi.

Son yıllarda bu sorunun daha fazla görülmeye başlandığını söyleyen Özkaya, müsilajın denizlerde sürdürülebilirliği tehlikeye soktuğu uyarısında bulundu.

SEZONU ERKEN KAPATMAK ZORUNDA KALDILAR

Özkaya, şunları kaydetti:

“Müsilaj, özellikle Marmara Bölgesi’nde balıkçıların avcılık yapmasını engelliyor. Bu sezon müsilajdan dolayı Marmara’da balıkçılarımız sezonu erken kapattı. Ayrıca, hamsinin de yeterli büyüklüğe ulaşamamasından dolayı Karadeniz Bölgesi’nde de ağlar erken çekildi.”

Müsalajın önlenmesi için çalışmalar yapıldığını, denizlere atık bırakılmaması konusunda da dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunan, Özkaya, yürütülen çalışmaların sonuçlarının kısa sürede görülmesini beklediklerini ifade etti.

Öte yandan, Özkaya, bu yıl palamutun bol olmasından dolayı balıkçıların iyi bir sezon geçirdiğini de sözlerine ekledi.

MÜSİLAJ

Marmara Denizi’nde 2021 yılının bahar aylarında ortaya çıkan müsilaj, yavaş yavaş yayılarak tüm Maramara Denizi’nin üstünü beyaz bir örtü olarak kaplamıştı. “Deniz salyası” olarak da adlandırılan müsilaj denizin kirlenmeden ve ısınmadan kaynaklı ölü algleri kusmasına denk düşüyor. 2021’de yaşanan felaketin ardından “Acil eylem planı” başlatılarak günlerce Marmara Denizi’nden müsilaj temizlenmişti.

Related Posts

Kiev Belediye Başkanı: Barış için topraklarımızdan vazgeçmek zorunda kalabiliriz

Rusya’nın saldırısından saatler sonra İngiliz basınına konuşan Kiev Belediye Başkanı Kliçko, olası bir barış anlaşması için geçici olarak bazı topraklarından vazgeçmek durumunda kalabileceklerini söyledi.

Antalya’da kaybolan 13 yaşındaki Sefa’nın cansız bedeni bulundu

Antalya’nın Serik ilçesinde 2 gün önce okul çıkışı kaybolan 13 yaşındaki çocuktan 2 gündür haber alınamıyordu. Düştüğü sulama kanalında kaybolan çocuğun cesedi bulundu.

Murat Ongun’un avukatlarına tutuklama talebi

İBB’ye yönelik “yolsuzluk” soruşturması kapsamında tutuklanan Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un avukatları tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Depremde cep telefonları neden kesildi? Bakan Uraloğlu: “Aramalarda 7 katı artış yaşandı”

Silivri’de meydana gelen depremin hemen ardından iletişim hatlarında sıkıntı yaşandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bugün Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone yöneticileriyle bir araya geldi. Uraloğlu, depremin ardından sesli görüşmelerde 7 kat artış yaşandığını, sıkıntının bu yüzden yaşandığını anlattı. Uraloğlu, “Benzer sıkıntıları yaşamamak için neler yapmamız gerektiğini masaya yatırdık.” dedi.

Fransa’da okul saldırısı: 1 kişi hayatını kaybetti

Fransa’nın Nantes şehrinde bir lise öğrencisi okula bıçaklı saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

Mağdurdan işkence isyanı: “Telefonunda fotoğrafların ne işi var?”

Çalıştığı iş yerinde işkence gördüğünü iddia eden Vedat Kurt’un davasında Adli Tıp Kurumu raporu mahkemeye sunuldu. Raporda, işkence iddiaları saptanamazken, Kurt, “video kayıtlarının sanıkların telefonlarında ne işi var?” diye sordu.