Kentsel dönüşüm yolu engellerle dolu: Yıkıldı yıkılacak bin 200 bina var

İstanbul’da Deprem Riski Altındaki Bin 200 Tabut Bina

İstanbul’da her an yıkılabilecek durumda olan bin 200 tabut bina bulunmaktadır. Ayrıca, 2000 öncesinde inşa edilen ve riskli olarak kabul edilen bina sayısı da yaklaşık 800 bin civarındadır. Bu durum, milyonlarca İstanbullunun deprem sonrası evlerine güvenle girmekte zorluk çekmesine neden olmaktadır.

Çözüm: Kentsel Dönüşüm

Risk altındaki tabut binaların yanı sıra büyük bir depremde yıkılma riski taşıyan eski yapılar için önerilen öncelikli çözüm kentsel dönüşümdür. Ancak, kentsel dönüşüm süreci birçok engelle karşı karşıyadır. Gayrimenkul Hukuku Derneği Kurucu Başkanı Ali Güvenç Kiraz, kentsel dönüşümde yaşanan süreç yönetimi tıkanıklıkları ve yargılama süreçlerinin önemli sorunlar olduğunu belirtmiştir.

Milli Seferberlik Çağrısı

İstanbul için deprem konusunda uzmanlar, milli seferberlik çağrısı yapmaktadır. Şehir Plancısı Prof. Dr. Murat Yalçıntan, “İstanbul deprem master planıyla hangi bölgelere öncelikli müdahale edilmesi gerektiği ve hangi bölgelerdeki yapıların öncelikli olarak yenilenmesi gerektiği belirlenerek risk azaltılabilir.” şeklinde konuşmuştur.

Ada Bazında Dönüşüm

Kentsel dönüşüm modeli için uzmanların farklı önerileri bulunmaktadır ancak ortak bir çağrı vardır: “Bina bazında değil ada bazında dönüşüme geçilmelidir.” Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, dönüşümün bina bazında değil ada bazında yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Şehrin yeniden planlanması gerekmektedir, çünkü bugün dahi deprem olmadan bir yerden bir yere gidilemeyecek durumlar mevcuttur.” demiştir.

Related Posts

Yapay zeka sayesinde tesadüfen zengin oldu: Yıllık geliri 32 milyon dolar

Tropikal plajları, lüks tatil köyleri ve 16 mil uzunluğundaki kıyılarıyla tanınan Anguilla, artık yalnızca turizmle değil, internet alan adları üzerinden kazandığı milyon dolarlarla da gündemde.

Plajlarda tehlike büyüyor: ‘Et yiyen bakteri’ hızla yayılıyor

Avrupa sahillerinde tatilciler deniz keyfi yaparken, uzmanlar sıcak sularda artan bakteriyel risklere karşı uyarıyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), iklim değişikliğiyle birlikte yayılım alanı genişleyen Vibrio bakterilerine dikkat çekti. Halk arasında et yiyen bakteri olarak bilinen ‘Vibrio vulnificus’ DNA’sına daha önce yapılan araştırmalarda Türkiye’de de rastlanmıştı.

Korkutan manzara: Doğaseverlerin gözdesi bu hale geldi

Sakarya’da son yılların en kurak dönemi yaşanıyor. Yaz aylarında yüzlerce doğa severi ağırlayan Maden Deresi bölgesi uzun zamandır yağış almadı. Bu durum, doğa turizminin sembol noktalarından biri olan Maden Deresi ve Şelalesi’ni kuraklıkla yüz yüze …

AB ile Pasifik İttifakı’nda yapısal işbirliği görüşmeleri başlıyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın küresel ticarette daha etkin rol alabilmesi için Asya-Pasifik merkezli CPTPP ile yapısal işbirliği görüşmelerine başlayacaklarını duyurdu. “Bu türden bir işbirliği, WTO’nun yeniden …

Malatya’da can alan kaza: Motosikletin sürücüsü öldü

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti.

Nijerya’dan ABD’ye rest: “Zaten Yeterince Sorunumuz Var”

Nijerya hükümeti, Trump yönetiminin Venezuela ve diğer üçüncü ülkelerden sınır dışı edilen kişileri kabul etme baskısına kararlılıkla direneceğini duyurdu. Nijerya Dışişleri Bakanı Yusuf Tuggar, cuma günü Channels TV’ye verdiği röportajda, ABD’nin …