Psikopatların beyni haritalandı: İşte saldırganlığın bilimsel nedeni

Psikopatların Beyin Yapısında Hacim Azalmaları Tespit Edildi

Son yayımlanan bir araştırma, psikopatların karar alma ve davranış kontrolüyle ilgili beyin bölgelerinde belirgin hacim azalmaları yaşadığını gösterdi. Bu bulgular, insan psikolojisinin karanlık yönlerine dair önemli bir içgörü sunarak psikopatinin nörobiyolojik temelini daha net bir şekilde ortaya koyuyor.

Springer Nature dergisinde yer alan çalışmaya göre, saldırganlık ve şiddet eğilimlerinin altında yatan biyolojik mekanizmalar artık daha iyi anlaşılıyor. Araştırma, uzun süredir tartışılan “psikopatik kişilik ile beyin yapısı arasındaki ilişki” konusuna güçlü kanıtlar sunuyor.

“Dark Triad” (karanlık üçlü) olarak bilinen kişilik özellikleri üzerine yapılan incelemelerde, duygu düzenleme, karar verme ve davranış kontrolüyle ilişkilendirilen beyin bölgelerinde dikkat çekici yapısal farklılıklar tespit edildi.

Hacimsel Küçülme Tespit Edildi

Psikopatik eğilimler taşıyan bireylerde, hareket ve koordinasyondan sorumlu beyin sapı ve beyincik (serebellum) bölgelerinde hacimsel küçülme tespit edildi.

Ayrıca duyguların düzenlenmesi ve sosyal ilişkilerde kritik rol oynayan orbitofrontal korteks ile insula bölgelerinde de belirgin bir hacim azalışı gözlemlendi.

Bu bulgular, psikopatik bireylerde davranışları kontrol eden sinirsel ağların yeterince gelişmediğini ya da yapısal bozukluklar taşıdığını düşündürüyor.

Araştırmanın ilginç bir sonucu da, patolojik yalan söyleme ve empati eksikliği gibi kişilerarası-duygusal özelliklerin, beyin yapısıyla antisosyal davranışlar kadar güçlü bir bağlantı göstermediği yönünde. Yani, bu tür kişilik unsurlarının nörobiyolojik temeldense çevresel faktörlerle daha fazla ilişkili olabileceği öne sürülüyor.

Genel olarak, psikopatik özellikler taşıyan bireylerin beyin hacimlerinde belirli bir azalma olduğu görülüyor. Araştırmacılar, bu durumu “beyin gelişimi bozukluğu” olarak tanımlayarak, psikopatinin nöro-gelişimsel bir temele dayanabileceğine işaret ediyor.

Bu çalışma, psikopatiyi sadece davranışsal değil, aynı zamanda biyolojik bir çerçevede ele alarak hem klinik psikoloji hem de adli bilimler açısından önemli bir kaynak oluşturuyor.

Related Posts

Dünyanın kalp atışları yeni bir okyanus doğuracak: Bir kıta ikiye ayrılacak

Bilim insanları, Afrika kıtasının kalbinde süregelen derin jeolojik değişimlerin bir noktada ‘kıtasal ayrılığa’ sebep olabileceğini ortaya koydu. Bu ayrışma, dünyaya yeni bir okyanus da kazandıracak…

USB katili olarak duyurulan FireWire için yolun sonu gözüktü

1999 yılında piyasaya sürülen ve USB’den daha hızlıydı olduğu için ‘USB katili’ olarak lanse edilen FireWire için yolun sonu gözüktü.

Araştırma sonucu ortaya çıktı: Bu renkteki araçlar daha hızlı değer kaybediyor

ABD merkezli iSeeCars’ın gerçekleştirdiği son araştırma, ikinci el otomobillerde aracın rengiyle satış fiyatı arasındaki güçlü ilişkiyi gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, araçların teknik donanım seviyesi kadar renk tercihleri de, ikinci eldeki değerlerini büyük ölçüde etkiliyor.

Yapay zeka ile oyun geliştirmenin 3 sırrı!

Yapay zeka (AI), oyun geliştirme süreçlerini kökten değiştiriyor ve bilimsel araştırmalar bu dönüşümün temel taşlarını oluşturdu. Geleneksel yöntemlerin ötesine geçen yapay zeka teknolojileri, oyun endüstrisinde daha hızlı, yaratıcı ve …

KKKA aşısında sona doğru: İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, yakın zamanda insan üzerinde faz çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Koronavirüs aşısı olan Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yapılacak birkaç deneyin ardından her şeyin yolunda gitmesi halinde bu yılın sonunda insan faz çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.

Güneş’in saklı yüzü ilk kez görüntülendi: 64 milyon kilometreden gelen mesaj bilim adamlarını da şaşırttı

Güneş’in görülmeyen yüzü ortaya çıktı. Avrupa Uzay Ajansı, Güneş’in güney kutbuna ait ilk görüntülerini paylaştı. Büyüleyici görüntüler bilim adamlarını da şaşkına çevirdi.