Vücudumuz C vitamini üretmiyor! Yiyenler şanslı, salatayı bekletmek olmaz

Zararlı moleküllerle savaşıyor

Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi’ne göre yetişkin kadınların günde 95 mg, erkeklerin ise 110 mg C vitamini almaları gerektiğini paylaşan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “1 orta boy portakalın yaklaşık 70-90 mg C vitamini içerdiğini göz önünde bulundurarak, aradaki farkı diğer kaynaklarla desteklediğimizde vitamin eksikliğinin önüne geçebiliriz. Vücudumuzda üretilemediği için besinlerden alınması gereken bu vitamin; kırmızı biber, kuşburnu, brüksel lahanası, brokoli, yeşil biber, çilek, kırmızı lahana, kivi, karnabahar, kavun, domates, karpuz, kiraz ve portakal gibi turunçgiller olmak üzere birçok sebze ve meyvede bolca bulunuyor” dedi.

Sigara içmek C vitamini ihtiyacını artırabilir

C vitamininden zengin besinlerin yeterli miktarda tüketilmesinin vücudun ihtiyaç duyduğu oranı karşılayacağını dile getiren Uzm. Dyt. Tuba Örnek, “Ancak stres, çevre kirliliği, sigara kullanımı, gebelik, emziklilik, enfeksiyon ve kronik hastalıklar gibi faktörlerin C vitamini gereksinimini hızlıca artırabileceği bilinmeli. Bu duruma karşı bir uzmana başvurup doğru dozda takviyeler alınarak gerekli ihtiyaç karşılanabilir ve bağışıklık sistemi desteklenebilir” diye konuştu.

5 faydası

Besinlerin yanlış hazırlanmasının vitamin kayıplarına neden olabileceğinin altını çizen Örnek, “C vitamini; demir veya bakır pişirme kaplarıyla temas ettiğinde, oksijen veya ışığa maruz kaldığında, ezme, kesme, doğrama, yıkama veya konserve edilme gibi süreçlerden geçtiğinde etkisini kaybedebilir. Bu yüzden de genellikle çelik kaplarda buharda pişirilerek tüketilmesi tavsiye edilir” dedi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Birçok metabolik süreçte rol oynayarak çeşitli hormon, enzim, kolajen ve beyaz kan hücreleri yapımına yardımcı olan C vitamini, bağışıklığı desteklemek konusunda hayati öneme sahiptir” diyerek C vitamininin en önemli 5 faydasını sıraladı:

1- Demir, kalsiyum ve folik asit emilimini artırarak büyüme sürecini destekler, kemik sağlığını olumlu etkiler.

2- Sindirimi kolaylaştıran ve toksinlerin atılmasını sağlayan safra oluşumunu artırmaya yardımcı olur.

3- Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı savaşır.

4- Kolajen üretimini artırarak cilt sağlığını destekler, yaşlanmasını geciktirir. Artan kolajen miktarı yaraların daha hızlı iyileşmesini de sağlar.

5- Eksikliği; obezite, kanser, diyabet, psikiyatrik bozukluklar, kemik, deri, göz, üreme sistemi hastalıkları ve nörodejeneratif veya kardiyovasküler sorunlar gibi birçok sağlık problemiyle ilişkilendirilir.

C vitamini deposu sağlıklı salata tarifi

Marul, roka, tere, taze nane, semizotu, maydanoz ve hatta çiğ ıspanak seçenekleri arasından sevdiğiniz yeşil yapraklı sebzeleri bıçak kullanmadan el yardımıyla kopararak parçalayın. Bir kâsede topladığınız yeşilliklerin üstüne ayrı bir kapta limon suyu, zeytinyağı, sirke ve maydanoz ile hazırladığınız salata sosunu gezdirin. Yeşilliklerin üstüne rendelenmiş havuç ve turp, kırmızı pancar, mor lahana ve yeşil biber ekleyerek salatanızı zenginleştirebilirsiniz. Bol limon sıkarak C vitaminini yoğunlaştırın, zeytinyağı ile de diğer vitaminlerin emilimini arttırın. Bu salatayı et, tavuk, hindi veya balığın yanında tüketerek, demirden aldığınız faydayı da artırabilirsiniz. Salatayı vitamin kaybı olmaması için bekletmeden tüketmeyi unutmayın.

Related Posts

Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuz çekirdeğinin bir çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Ayıklanarak çöpe atılan çekirdeklerin meğer çok faydası bulunuyormuş.

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Mounjaro: Etkisi de büyük bedeli de! Süper iğne mi, pahalı rüya mı?

2022’de Amerian İlaç ve Gıda Dairesi onayı alan (FDA) tirzepatid, tıp literatüründe “ikili hormon mimeti” olarak anılıyor. Ama kullanıcılar ona tek bir ad veriyor: süper iğne. Haftada bir kez karnına yapılan bu enjeksiyon, sadece mideyi değil, zihni de susturuyor. Yemek düşüncesi buharlaşıyor. Açlık değil, arzu bastırılıyor.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.