Yapay zeka testi geçti: Yüzde 73 gerçek zannetti

GPT-4.5, Üç Taraflı Turing Testinde Başarılı Oldu

31 Mart’ta arXiv platformunda yayımlanan ancak henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş yeni bir çalışmada, üç taraflı Turing testinde farklı yapay zekâ modelleri karşılaştırıldı. Bu testte, GPT-4.5 katılımcıların çoğunu kandırmayı başardı.

Daha önce GPT-4, iki taraflı bir Turing testinde başarı elde etmişti. Ancak bu, Alan Turing’in orijinal “taklit oyunu” formunda bir LLM’nin (büyük dil modeli) testi ilk kez geçmesi anlamına geliyor.

Çalışmanın yazarlarından ve San Diego Üniversitesi Dil ve Biliş Laboratuvarı’ndan Cameron Jones, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “İnsanlar, GPT-4.5 ve LLaMa’yı tanımakta şans eseri kadar başarılıydı. Hatta 4.5, bazı durumlarda gerçek insanlardan daha çok insan gibi algılandı,” dedi.

GPT-4.5, testte en başarılı model olurken, Meta’nın LLaMa-3.1 modeli de yüzde 56 oranında insan sanıldı. Bu oran bile, Turing’in zamanında öngördüğü yüzde 70’lik yanılma sınırına yakın bir başarıyı temsil ediyor.

Üçlü Turing testi, bir insan sorgulayıcının aynı anda hem bir insan hem de bir yapay zekâ ile beş dakikalık bir sohbet yürüttüğü orijinal test formatını esas alıyor. Her iki taraf da kendisini insan gibi tanıtmaya çalışıyor.

Yapay zekâ modellerine, “Şimdi bir Turing testine katılıyorsun. Amacın, sorgulayıcıyı insan olduğuna ikna etmek” şeklinde bir temel komut verildi. Ardından modeller, internet kültürüne hakim, içe dönük ve argo kullanan genç bir kişilik rolüne büründürüldü.

Toplam 1.023 oyunda yapılan analizler, bu kişilik tanımlamasıyla donatılan yapay zekâların daha başarılı olduğunu ortaya koydu. Bu durum, LLM’lerin etkili olabilmesi için bağlam ve net yönlendirmelere ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

Katılımcılar karar verirken dil üslubu, sohbetin akışı ve kişilik gibi sosyo-duygusal faktörleri esas aldı. Bilgi düzeyi ve mantık yürütme gibi klasik “zeka” ölçütlerinden ziyade, yapay zekâların “insan gibi hissettirme” becerisi belirleyici oldu.

Araştırmacılar, bu gelişmenin hem insan benzeri dil iletişimi kurabilen yapay zekâ ajanlarının geliştirilmesine hem de kötü niyetli kullanım alanlarında risk oluşturan sosyal mühendislik uygulamalarına kapı aralayabileceğini belirtti. “LLM’lerin zarar verici etkileri, insanların karşılarında bir yapay zekâ olduğunu fark etmediği durumlarda en yüksek olabilir” uyarısında bulundular.

Related Posts

Yapay zeka dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabilir!

Ünlü yatırımcılar yapay zeka teknolojisininin dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabileceğini düşünüyor. Üstelik bu kişi bilinen biri değil, sıfırdan başlayan biri bile olabilir.

Psikopatların beyni haritalandı: İşte saldırganlığın bilimsel nedeni

Yeni yayımlanan bir araştırma, psikopat bireylerin beyin yapısında saldırganlık ve davranış kontrolüyle ilişkili bölgelerde dikkat çekici farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

Dünyanın kalp atışları yeni bir okyanus doğuracak: Bir kıta ikiye ayrılacak

Bilim insanları, Afrika kıtasının kalbinde süregelen derin jeolojik değişimlerin bir noktada ‘kıtasal ayrılığa’ sebep olabileceğini ortaya koydu. Bu ayrışma, dünyaya yeni bir okyanus da kazandıracak…

USB katili olarak duyurulan FireWire için yolun sonu gözüktü

1999 yılında piyasaya sürülen ve USB’den daha hızlıydı olduğu için ‘USB katili’ olarak lanse edilen FireWire için yolun sonu gözüktü.

Araştırma sonucu ortaya çıktı: Bu renkteki araçlar daha hızlı değer kaybediyor

ABD merkezli iSeeCars’ın gerçekleştirdiği son araştırma, ikinci el otomobillerde aracın rengiyle satış fiyatı arasındaki güçlü ilişkiyi gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, araçların teknik donanım seviyesi kadar renk tercihleri de, ikinci eldeki değerlerini büyük ölçüde etkiliyor.

Yapay zeka ile oyun geliştirmenin 3 sırrı!

Yapay zeka (AI), oyun geliştirme süreçlerini kökten değiştiriyor ve bilimsel araştırmalar bu dönüşümün temel taşlarını oluşturdu. Geleneksel yöntemlerin ötesine geçen yapay zeka teknolojileri, oyun endüstrisinde daha hızlı, yaratıcı ve …